Yin en Yoga Nidra
Donderdag, 8 juni • 10:15 - 11:30
Nicolette Datema-Knol
Toen ik merkte wat een positief effect yoga en mindfulness hebben op mijn welbevinden, wilde ik dat graag doorgeven als yogadocent. Al heel wat jaren geef ik nu ondertussen les. Rust, bewustwording, verbinding, communicatie en natuur zijn voor mij belangrijk en dat vind je dan ook terug in mijn lessen. Ik ontvang je graag in de yogales (maar ook voor een coachsessie, een massage of bij een workshop) op de coachzolder. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring voor meer bewustwording aan jou door te geven.
Beschrijving
Met Yin yoga gebruik je niet je lichaam om in de houding te komen, maar wordt de houding gebruikt om meer in je lichaam aanwezig te zijn. Comfortabel te blijven bij wat misschien oncomfortabel of confronterend aanvoelt.
De ‘kracht’ van yin zit hem in het ontspannen van de spieren waardoor andere elementen van het lichaam, zoals bindweefsel, banden en pezen, de ruimte krijgen. Om dit te kunnen realiseren blijf je een poosje in de houding, zo’n 3 tot 5 minuten. Zo maak je jezelf soepel op een dieper niveau. Daarnaast biedt Yin yoga een effectieve stimulatie voor organen en energiebanen in het lichaam. De houdingen zijn vooral laag bij de grond, ze worden dus liggend of zittend uitgevoerd.

Deze les eindigt met Yoga Nidra: een begeleide meditatie waarbij je kunt liggen. Yoga Nidra betekent ‘slaap van de yogi’s’. Deze yoga-slaap is een effectieve techniek voor diepe ontspanning die het mogelijk maakt om je lichamelijk, geestelijk én emotioneel te laten rusten, te herstellen of helen. Bij Yoga Nidra balanceer je tussen wakker zijn en slapen in, ook wel de slaap-waak toestand genoemd. Je werkt naar een volledige ontspanning toe en wanneer de ontspanning compleet is, ontstaat er meer ruimte voor inzichten die je met je wakkere bewustzijn vaak niet kunt bereiken. Je wordt als het ware gevoeliger voor wat er in je omgaat zonder dat je er over na hoeft te denken. De inzichten of de ervaren rust zijn prachtige kado’s die met je meekomen als je weer terug komt naar je wakkere staat van bewustzijn.