XL Yin Yoga les, met Yoga Nidra
Zaterdag, 14 december • 13:30 - 15:30
Linda de Waal
Beschrijving
Een yin les van een uur is eigenlijk gewoon een beetje te kort. Een extra lange les van 2 uur waarbij het hele lichaam aan bod komt, is echt heerlijk.

We eindigen deze XL Yin les met een Yoga Nidra sessie (gebaseerd op de iRest Methode).
Yoga Nidra is letterlijk vertaald ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’.
Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Bij Yoga Nidra balanceer je als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je ligt stil, het lijkt alsof je slaapt, maar je bewustzij is aan het werk op een dieper niveau.

Yoga nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend de stem van de yogadocent volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Gedurende deze meditatie bereik je een staat van hoger bewustzijn. Het is als een diepe droomloze slaap, maar dan met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta- en delta hersengolven. Theta golven worden geassocieerd met creativiteit, inspiratie en ‘beeldend denken’. Delta golven zijn het sterkst aanwezig in de diepe slaap. Deze combinatie zorgt voor een meditatieve staat van bewustzijn waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, spierspanning en stress afneemt én de bloeddruk en hartslag daalt. Al met al heeft dit een zeer helende werking op lichaam en geest.

Tijdens een yoga nidra les lig je languit en ontspannen op een yoga mat, eventueel met een warm dekentje over je heen. De docent geeft je een moment om te ontspannen, om tot jezelf te keren. Vervolgens begeleidt zij je in een gestructureerde meditatie door rustig te praten. Het thema van een nidra yogales kan verschillen en gebaseerd worden op de behoefte van een individu of groep. Denk hierbij aan meditaties gericht op stimuleren van creativiteit, het loslaten van trauma’s, slapeloosheid of depressie. Het thema loopt als een rode draad door de nidra meditatie om je te begeleiden. Aan het einde van de les brengt de docent je terug naar je ademhaling en langzaam naar een wakkere staat, waarna de nidra yogales wordt afgerond.

Yin Yoga is één van de zachtere vormen binnen de Yoga. Het is een serie grondoefeningen waarbij we ontspannen blijven. In de Yin Yoga ligt de focus op het soepel en in conditie houden van bindweefsel en gewrichten. In Yin Yogahoudingen werk je met compressie en stress. Dit zorgt het voor een betere doorbloeding en hydratatie van weefsel in je lichaam en laat op een subtiele manier je energie weer stromen.

We blijven 3 tot 5 minuten in elke houding, die bijna altijd zittend of liggend is, zo dat we geen spierkracht nodig hebben.

Elke yogales is een soort ontdekkingsreis in je eigen lichaam. Belangrijk is dat je nooit je best hoeft te doen in de les, je werkt met wat er is die dag.

kosten: 20 euro voor niet leden en 2 lessen van je leskaart voor leden (je wordt als het ware 2x ingeschreven)