Hatha - Sofie (Studio)
Sunday, 4 June • 10:00 - 11:00
Sluisstraat 12, 3000 Leuven, Studio
Saja Teacher
Description
Hatha Yoga is het in balans brengen van lichaam en geest door houdingen en stretching. Je leert je lichaam en ademhaling beheersen door lichaamsoefeningen. (HA= Zon, THA= Maan, wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden) Het omschrijft de mannelijke en de vrouwelijke energie in het lichaam en, zoals de Hatha Yoga Pradipika het omschrijft de vitale levensenergie (prana) en de mentale energie (manas). Disbalans in deze polaire energieën kan zorgen voor ongemakken of ziekte in het lichaam en bijvoorbeeld stress en burn-out. Het doel van hatha yoga hierin balans te brengen.
Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Aan het begin van de lessen wordt er vaak een korte meditatie gehouden omdat het voor veel yogi’s een belangrijk middel is om de eenheid van lichaam en geest te voelen.
Hatha-yoga kent ook enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. Deze worden in Saja Yoga toegepast tijdens een Hatha-les.
Een Hatha-les is een ideaal middel om te onthaasten of stress te verminderen en om het lichaam sterker of losser te maken. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.