Yin yoga
Čakalni seznam
Sreda, 25 maj • 19:00 - 20:15
Nadya Zondervan
Opis
Passief. Ontspannend. Voedend.

Kom tot rust met deze passieve, diepe, langzame les voor herstel, ontspanning en (nacht)rust. De les heeft een meditatief en mindful karakter.

We nemen tijdens deze les verschillende ‘yin’ houdingen aan waarbij we 2-5 minuten de diepere lagen van ons lichaam stretchen. Denk hierbij aan bindweefsel, pezen, spierlagen en gewrichtsbanden. We doen voornamelijk zittende en liggende asana's (houdingen) en simpele ademoefeningen.

Deze yogavorm is bewezen therapeutisch voor het lichaam, maar ook voor onze 'monkey mind' en het hart. Het is een mooie tegenhanger van alle Yang vormen van yoga.

Iedereen heeft uiteindelijk baat bij langzamer aan doen, stil zijn, naar binnen keren en rusten, dit geeft Prana ook wel Chi of Ki genoemd (levensenergie) de mogelijkheid om vrij door het lichaam en meridianen te bewegen en laat de drang tot het aanhouden van weerstand en patronen in lichaam en geest los. De vloeibare delen in het lichaam maken de gewrichten meer doorbloed, zachter, soepeler en vloeiend.
De oefeningen doen het werk voor jou, jij hoeft er alleen maar te zijn.

WAT NEEM IK MEE VOOR EEN YINLES?
- Belangrijk: kleed je warm aan
- dikke sokken
- draag lagen, bovenste laag lange mouwen
- belangrijk dat kleding comfortabel is en elastisch zodat je niet beperkt wordt in je beweging
- een plaid/kleed/hammamdoek (om over de yogamat te leggen)

In Yin yoga wordt gewerkt met props ofwel hulpmiddelen als blokken, kussens en bolsters. Deze zijn om jouw lichaam te ondersteunen en zo comfortabel mogelijk in de houding te kunnen ontspannen. Want soms is er compressie in een houding wat onprettig kan zijn, door het gebruik van de props kunnen we deze compressie omzeilen. Ook het plaid kunnen we oprollen en wordt vaak gebruikt om onder de enkel te leggen in een bepaalde houding. Vergeet dus niet een plaid en/of hammamdoen mee te nemen!

Geef eventuele blessures voor de les door aan de yogadocent. De yogadocent kan je dan goed begeleiden en alternatieven bieden tijdens de les. Luister altijd naar de signalen van je lichaam.

TENSLOTTE: Kom fris naar de les en gebruik bij voorkeur geurloze deodorant, liever geen parfum of andere geuren. Wees je bewust dat parfum of sterk geparfumeerde deodorant belemmerend kan zijn voor een diepe ademhaling van jouw mede yogi's en de docent.