Jetzt ansehen
Medicijn bij schouderpijn
Eva Govaerts
1 April 2022
Ik krijg wel eens de vraag: "Eva, ik heb last van mijn schouders. Heb je daar geen flow of een paar oefeningetjes voor?"

Uiteraard kan ik je daarbij helpen :-) In de videotheek vind je zeker en vast een aantal flows die uitstekend helpen bij het mobiliseren van het schoudergewricht.

Dit is alvast ook een korte oefening waarmee je snel terug wat beweging krijgt in stramme schouders en met deze tutorial geef ik je graag ook wat meer informatie en kennis over je schouders.

Het is mijn betrachting dat je je lichaam ook echt leert kennen en op een goede, duurzame manier verzorgt en in beweging brengt. En zodat je ook weet waarom ik je geen schouderstretches zoals puppypose voorschotel.

De spieren in je lichaam spelen maar zelden solo slim: de ene spier verkort waardoor de tegenovergestelde spier verlengt. Denk bijvoorbeeld aan je biceps & triceps: wanneer je je hand naar je schouder brengt, zal de biceps verkorten en de triceps verlengen. Zo wordt beweging mogelijk gemaakt: een spier die opspant, trekt aan een bot en dit heeft dan weer effect op andere spieren die aangehecht zijn aan dat bot. Daarnaast zijn spieren ook verbonden en verweven met elkaar door fascia of bindweefsel. En fascia is… wel euh… fascinerend! Er lopen door ons lichaam 4 diagonale ‘banden’ van bindweefsel die de beweging van het bekken, ruggengraat en schouders beïnvloeden: de ‘anterior oblique sling’ en de ‘posterior oblique sling’.

Over die laatste gaat dit filmpje: deze Posterior Oblique Sling loopt van de linkerschouder naar de rechterheup en van de rechterschouder naar de linkerheup aan de achterkant van je lichaam en vormt als het ware een X op je rug. Ik serveer je dus geen stretches maar een flow die werkt aan de stabiliteit en mobiliteit van de structuren, spieren en gewrichten verbonden aan die fasciaband. En voor mijn yogi & movement nerds out there: de band loopt via Latissimus Dorsi, het thoracale & lumbale bindweefsel naar de tegenovergestelde Gluteus Medius en IT band.

Dus: last van je schouders, zei je? Wellicht snoozen je bilspieren gewoon te veel so work that yoga booty too!

Probeer het eens uit: verzorg en versterk je schouders, je lichaam en jezelf zodat je er ook kan zijn voor anderen!