Ver ahora
De Reset & de Lage Brug
Eva Govaerts
29 marzo 2022
We starten elke les met een RESET!

Ik stel het mij al voor: je zit in alle stilte in kleermakerszit klaar voor het begin van de les. Je voelt de rust stilletjes over je neerdalen. En dan vraag ik je al meteen om op je rug te gaan liggen in de lage brughouding. “Meen je dat nu, Eva!?”, hoor ik u denken, “Hoe zat dat dan met gewoon even zitten en ademen in alle rust met mijn ogen toe?” We kunnen dat uiteraard nog steeds doen maar misschien niet perse aan het begin van de les…

Sta me toe dit even toe te lichten:

→ We gebruiken het begin van de les om onze lichaamshouding met volle aandacht terug uit te lijnen zodat we ook in het dagelijkse leven allerlei ongemakken en misschien zelfs pijn kunnen verminderen.

→ We nemen de tijd om het bekken in een neutrale positie te brengen, de core wakker te maken en de bilspieren te activeren.

→ We focussen op een correcte houding zodat we er niet alleen bij de start maar ook gedurende de hele les aandacht aan blijven besteden.

Dus… ofwel laat ik je de eerste tien minuten stil zitten in een kleermakerszit óf we gebruiken die tijd om meer lichaamsbewustzijn te creëren. Na een dag voorovergebogen achter je PC zitten of op je benen gestaan te hebben en je rug overbelast te hebben lijkt het mij nuttiger deze tijd te gebruiken om je lichaam te resetten, je brein opnieuw te programmeren zodat je een leven vol daadkracht en vitaliteit kan leiden.

Sterker nog: heb je maar 10 minuutjes tijd om yoga te doen? Dan raad ik je zelfs aan om enkel de Reset te doen. De kracht en de impact op je lichaam is niet te onderschatten!


De lage brug is de eerste houding van de Reset.

Er zijn heel veel variaties van de brughouding, maar dit is één van mijn persoonlijke favorieten. Ik leg in het filmpje uit wat ‘Triple S’ is, en leg focus op de buik- en bekkenbodemspieren. Daarna wordt het een beetje uitdagender… Strek één been op en je merkt meteen dat je zitvlak en buikspieren helemaal in actie moeten komen.


Dat elke yogales start met de lage brughouding is niet toevallig!

→ De hele achterkant van je lichaam wordt zachtjes wakker gemaakt: van je voetzolen langs je kuiten, hamstrings, lage rug en schoudergordel tot aan je nek worden signalen gezonden dat het weer tijd is voor een dosis movement medicine!

→ Je plaatst je bekken in een neutrale positie. Het is alvast een eerste uitwisseling van energie tussen je onderste ledematen en je bovenlichaam.

→ Gluteus Max en Medius worden tot actie aangezet. Het zijn spieren die je heupen in beweging brengen en je kracht geven om vooruit te stappen en lopen en zijwaartse beweging te maken met je benen. Ze mobiliseren dus máár ze stabiliseren ook je bekken, je heupen en je onderrug wat absoluut noodzakelijk is voor een pijnvrije practice en gezonde lichaamshouding.

→ Door een blok tussen je dijen te plaatsen en die stevig op z'n plaats te houden, activeer je je bekkenbodem en je buikspieren. De hamstrings spelen hun rol en de adductoren die je gebruikt om ervoor te zorgen dat het blokje niet valt, zijn ook weer verbonden met de bekkenbodemspieren en transverse abdominis (de dieperliggende, stabiliserende buikspieren).

Je lichaam is je thuis - leer elke kamer kennen, zoek uit waar de structuur en de fundamenten sterk zijn en welke kamers wat herstelling nodig hebben zodat je lichaam een gezonde en vitale plek kan zijn waarin je geest kan vertoeven.

Stretchen is fijn maar stabilisatie en mobilisatie in je practice brengen is zo gek nog niet. En je krijgt er een nice lookin' yoga booty van ;-)