Guarda ora
De Reset & de Buikspieren
Eva Govaerts
29 marzo 2022
Connect to your core!

Zo. De brughouding heb je overleefd. Wel genoeg opgewarmd nu, toch? Niet echt: the best is yet to come want volgende onderdeel van de RESET is... corework!

Corework is fundamenteel in LYT Yoga®: j core is ALLES behalve je ledemanten en je hoofd - dus véél meer dan de felbegeerde six pack. Je core zijn alle oppervlakkige en diepe buikspieren, de longus colli (Een nekspier die op fascinerende wijze verbonden is met je buikspieren!), de bekkenbodemspieren en het middenrif.

Wanneer je je buikspieren traint, doe je ook aan pranayama of het reguleren van de ademhaling. adem eerst in en pers dan alle lucht uit je buik en je longen wanneer je omhoog komt van de schouderbladen. Hold it all together terwijl je je adem óok vast houdt (retentie)!

In dit filmpje toon ik één van mijn favoriete abdominal oefeningen. Je zal voelen dat je hele core in actie komt: van de bekkenbodemspieren, langs de Transverse Abdominis, de Interne en Externe Obliques tot de schouders helemaal aan de achterkant van je lichaam.

In deze versie krijg je ook nog een bonus: je brengt je aandacht naar dáár waar je dijbenen in het heupgewricht verankerd zijn terwijl je core je romp stabiliseert waardoor je wervelkolom dan weer neutraal blijft. Het is veel gezonder en functioneler om te bewegen vanuit het heupgewricht dan vanuit je bekken. Dat kunnen onderscheiden vraagt wat lichaamsbewustzijn en braintraining... De oplossing? RESET je lichaam vóór je aan je practice begint!

Samengevat: wat corework betreft, gaat ‘save the best for last’ niet op. Vaak worden deze spieren maar pas aan het einde van een yogales bewust geoefend. Maar we hebben net dat bewustzijn, die sterke integratie en dat vuur van bij het begin nodig zodat we krachtig, ‘georganiseerd’ en met punch kunnen bewegen - niet alleen tijdens de practice maar vooral ook bij alles wat je doet in het dagelijkse leven.

P.S. Het wordt écht makkelijker, beloofd ;-)