Se nå
De Lage Lunge
Eva Govaerts
29 mars 2022
Tijd voor een Lunge Break(down)!

Deze houding maakt deel uit van de verschillende ontwikkelingsstadia die je als kind doorloopt: van liggend op je rug, kruipen (hello core!), knielen (optrekken), rechtop staan & stappen. De lage lunge correspondeert met (je raadt het al) rechtkomen op je knieën. 😊

We deden het ooit hélemaal correct, pre-office/zetel/smartphone life. Door deze stadia te herhalen op de mat activeer je die neurologische paden van gezond bewegen die er sinds je geboorte aanwezig zijn opnieuw in je brein.

Ze zijn er dus écht nog wel, alleen onderbenut en misschien wat overgroeid met minder goede gewoontes die we door onze levensstijl hebben ontwikkeld.

Alvorens de complexere houdingen & bewegingen er aan komen in de les you gotta get your basics right . En dus begint elke les met een Reset en ga ik persoonlijk liever niet héél diep 'hangen' in mijn voorste heup (de meer klassieke Anjaneyasana).

Ik dacht eigenlijk niet verder na dan 'dit is yoga, zo wordt het al eeuwen gedaan'. Ik vond het ook wel een mooi plaatje & een fijne stretch voor mijn heupbuigers (je weet wel, die spieren die helemaal opgefrommeld zijn omdat we een hele dag zitten).

Maar wat gebeurt er nu écht?

💥 je brengt onnodig compressie in je onderrug (en in dit voorbeeld ook in de nek!)
💥 je bekken komt nóg meer in overdreven voorwaartse kanteling waardoor
💥 je core er de brui aan geeft én...
💥 je best wat gewicht in de ligamenten rond je heupgewricht zwiert. Laat het net de taak van de ligamenten zijn om beweging te controleren & op een bepaald moment ook te stoppen. De stretch die je voelt, zorgt er dus jammer genoeg ook voor dat je de functie van je ligamenten ondermijnt.

🤲🏼 So I present to you: de lange lunge in de functionele en duurzame uitvoering!