Regarder maintenant
Happy Squat & Triple Flexion
Eva Govaerts
30 mars 2022
Squats kom je in heel wat variaties tegen in LYT Yoga®:

➞ forward fold doen we net ietsje anders
➞ goddess goodness
➞ curtsy squats
➞ chair pose
➞ happy squat
➞ side lunges

In al deze houdingen buigen zowel je enkels, je knieën als je heupen. Dit wordt ook wel 'triple flexion' genoemd.

Waarom doen we dit nu zo vaak en in zoveel verschillende uitvoeringen?

1️⃣ Happy squat is een zijpoortje om je brein aan te leren op een correcte manier voorover te buigen door middel van brainmapping. Je wandelt met je handen vanuit de neerwaarts kijkende hond naar je voeten. Op deze manier trek je je heupbeen helemaal in de heupkom. Je hersenen leggen een nieuw neurologisch paadje aan zodat je, wanneer je dan wél een klassieke vooroverbuiging uitvoert, je dit op een duurzame, gezonde manier doet. Wie geen Flexie Lexie is en een uttanasana of forward fold doet in de les, buigt (of 'flext' in anatomy lingo) hoogstwaarschijnlijk zijn of haar heupen onvoldoende en riskeert de hamstrings & rug te overbelasten & bezeren. De happy squat is dus de sneaky trickster that has your back (snapt'em?)

2️⃣ Squats & zijwaartse lunges zijn, wanneer correct uitgevoerd, een weldaad voor heupen, knieën & enkels. Dankzij de synoviale vloeistof die aanwezig is in deze gewrichten kan je soepel bewegen en wordt wrijving tussen de botten in het gewricht verminderd. Beweging creëert warmte waardoor het synovia extra oily wordt en je dus pijnvrij & als een smooth operator door't leven kan gaan.

3️⃣ Door ook nog eens zijwaarts te bewegen of naar de achterkant van de mat te gaan, houd je ook je hersenen soepel, alert en jong!4. Later heb jij toch ook liever geen schoenentrekker of looprekje nodig? Liever behouden we zo lang mogelijk mobiliteit in deze gewrichten om af en toe nog eens een dansje te placeren.

Dus:
✔️ Triple flexion is "the business"!
✔️ Repeat after me: buig de knieën wanneer je voorover buigt. Ain't no shame in that game.

Happy squatting yogis!