Titta nu
Twisted Crescent Lunge
Eva Govaerts
30 mars 2022
Werken aan een sterke fundering en integratie met een twist!

Twisted Crescent Lunge is bij uitstek één van mijn persoonlijke favoriete houdingen. Er zitten een heleboel elementen in die zoveel deugd doen aan je lichaam:

✔️ Je strekt je benen (om de beurt weliswaar) helemaal uit - een welgekomen break van altijd maar te zitten;
✔️ Je buigt je heupen (ook weer beurtelings) helemaal tot diep in de heupkom;
✔️ Je brengt wat rotatie van de bovenrug (kunnen we altijd meer van gebruiken);
✔️ Je core wordt geactiveerd;
✔️ Je nekspieren mogen heerlijk ontspannen.


Er zijn uiteraard verschillende manieren waarop je in deze houding kan komen. Ik beschrijf hieronder hoe je me kan meevolgen met de tutorial:

→ Ga achteraan je mat staan en stap je linkervoet naar voren. Buig je linkerknie dan en plaats je rechterhand ernaast. Je schouder komt mooi loodrecht boven je pols.
→ Beide voeten bevinden zich in het verlengde van je heupen; dit wil zeggen dat de knie van je voorste been of de hiel van je achterste voet niet naar binnen of buiten vallen. Je voeten vormen samen met je rechterhand een driehoek (de meest stabiele vorm op aarde trouwens!)
→ Let er goed op dat je je rechterhand niet té dichtbij je linkervoet plaatst - anders is de kans groot dat je rechterschouder naar je linkerknie wil toebuigen en wordt de stabiele en centrale positie van je schouder ondermijnt.
→ Plaats je schouderblad stevig op je rug en ribbenkast en trek het naar beneden (alsof je je schouderblad in je broekzak wil steken!).
→ Duw je op van de mat met je rechterhand en strek je linkerarm op naar het plafond zónder de rest van je lichaam te bewegen... Je hele lichaam is één solide blok. De twist vindt enkel en alleen plaats in je bovenrug, niét in je onderrug: je ribbenkast draait als het ware rond je ruggengraat.
→ Span de bilspier van je uitgestrekte been (in dit geval rechts) stevig aan en let er op dat die heup niet doorzakt en je hiel ook mooi naar het plafond gericht is.
→ Wees je bewust van je nek: er is geen enkele nood of functionele reden om naar het plafond of over je schouder te kijken. Het brengt onnodig extra spanning in je spieren die er vaak al in overvloed door onze moderne levensstijl. dus laat die nek van jou maar zalig relaxen.


Een paar leuke variaties:
✨ Je kan ook in deze houding komen vanuit een Lage Lunge en je achterste knie op de mat laten staan of ze strekken naar deze Twisted Crescent Lunge.
✨ Je kan je uitgestrekte arm ook voorwaarts langs je oor heen uitstrekken.
✨ Voor wat extra mobilisatie van de borstkas en voorkant van je schouder kan je grote cirkelbewegingen maken met je 'vrije' arm.

Let's twist it out yogis!