Se nu
Chaturanga Dandasana - Lage Plank
Eva Govaerts
31 marts 2022
Een 'lessons learned' testimonial over Chaturanga Dandasana:

In 2016 (onderste foto) was ik het meest consistent & je zou dus denken ook krachtig in mijn yogapractice.

In 2021 (bovenste foto) is mijn practice misschien minder 'indrukwekkend' maar ik ben wel op mijn slimst: ik doe maar zelden een 'klassieke' chaturanga dandasana en steun nagenoeg altijd op mijn knieën. Ook tijdens de les zal ik je altijd vragen om eerst je knieën neer te zetten alvorens je jezelf naar de mat laat zakken voor de cobrahouding.

Na al die jaren op de mat (en op mijn knieën) wilde ik wel eens nagaan hoe mijn chaturanga in tussentijd geëvolueerd is. Ik denk dat het verschil overduidelijk is...

In 2016 verloor ik 'energie' door een core die niet sterk genoeg was: je ziet heel duidelijk hoe ik ter compensatie doorhang in mijn onderrug en verkramp in mijn nek. Vandaag draag ik nog steeds de gevolgen van deze houding nooit op een duurzame, anatomisch verantwoorde manier aangeleerd te hebben gekregen noch uit te voeren - ook al had ik toen al een yoga teacher training op zak. Keer op keer dumpte ik alle 'load' in mijn schouders.

Door LYT Yoga® te beoefenen en wat ik leerde tijdens mijn LYT Yoga® opleidingen weet ik hoe ik dit als docent veilig kan aanleren en waar ik zelf aan moet werken:


★ Niet naar voren 'shiften' en over de tenen rollen.
★ De schouderkoppen hoog houden in de transitie van hoge naar lage plank naar de Cobrahouding of Upward Facing Dog om zorg te dragen voor de ligamenten in jeschoudergewrichten.
★ Ruimte laten tussen je romp en ellebogen.
★ Misschien een beetje rechttoe en rechtaan maar don't be like 2016 Eva & hou je ego in check: blijf tot zolang als nodig is op je knieën steunen om zo op een veilige manier kracht op te bouwen in je core en armen. Zelfs dan is het nog een hele klus om bewust corespanning aan te houden. Er is niks minderwaardig aan deze uitvoering, integendeel: it will pay off in the long run en alleen maar waarde toevoegen aan je practice want je bouwt op een gezonde, duurzame manier aan kracht en blijft gespaard van blessures die je op meerdere vlakken in't leven parten kunnen spelen.
★ Bewaak de Triple S als kroonjuwelen: sacrum-schouders-schedel in een neutrale positie!

⛑ Keep it safe & smart yogis!