Bekijk nu
Hatha yoga Tevredenheid
Esther Augustinus
24 oktober 2022 • Duur: 1 uur, 15 minuten
Santosha is een van de niyama's uit de Yogasutra's van Patanjali. Dit staat voor het integreren van tevredenheid en dankbaarheid in je leven.
Er staat zelfs geschreven dat Santosha een voorschrift is dat bijdraagt aan de mentale gezondheid. Daar kan ik mij ook echt wel iets bij voorstellen. Als tevredenheid jouw “staat van zijn” is, dan ontstaat er innerlijke rust. Het uitgangspunt hierbij is dat je echt geluk vindt als je tevreden bent met wie je nu bent en dankbaar voor wat je op dit moment hebt. Het betekent ook dat je tevreden bent met de minder leuke dingen in het leven. Alles in je leven gebeurt met een reden.
Dat klinkt mij wat minder makkelijk in de oren. Daar zou ik zelf dan nog veel oefening in nodig hebben. Maar ach, het leven is één groot oefenterrein.
Onze problemen ontstaan vaak wanneer we iets willen maar het niet kunnen krijgen. Maar wanneer je gelukkig wilt zijn is de uitdaging niet om altijd te krijgen wat je wilt, maar willen wat je al hebt.

Als je het vertaald naar je yogabeoefening zouden de volgende gedachten zomaar van invloed kunnen zijn op je gemoed.
“Als het in de yogazaal nu net ietsje warmer / koeler / stiller / lichter / donkerder / die oefening is niet fijn dan had ik vast een betere yoga beoefening.”
Maar je zult ook ervaren dat aan het eind van de les al deze ongemakken samenvallen en je een algeheel gevoel van tevredenheid ervaart. Dat het goed is zoals het is.
X Esther