Circle of Rura – Jaarwiel viering - Ostara
Wachtlijst
Zondag, 24 maart • 13:00 - 16:00
Neerstraat 78, Roermond, Yogastudio
Sanne Cardinaals
Beschrijving
Ostara is één van de 8 jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel. Dit achtvoudige jaarwiel is onderdeel van een eeuwenoude natuurreligie die stamt uit de tijd ver voordat het christendom zich in Europa verspreidde. In vroeger tijden waren de mensen veel sterker afhankelijk van de natuur. Het levensritme werd veel meer bepaald door de seizoenen en periodes van zaaien, oogsten en ploegen en was daarmee meer een cyclus. Belangrijke momenten in deze cyclus zijn momenten om te vieren. In feite is dat natuurlijk nog steeds het geval en we zouden ons daarvan weer wat meer bewust van kunnen zijn.

Wat kun je verwachten? Vier met ons samen de jaarwiel vieringen, in deze editie vieren we Ostara. Je wordt meegenomen in een reis door deze jaarviering heen, en vieren we dit moment met iets moois creëren, yoga, cacao en super mooie verbindende oefeningen.

Ostara, ook wel de Lentenachtevening, lente equinox, Eostre of Alban Eilir genoemd. Het kenmerk van Ostara is dat op dat moment (op het noordelijk halfrond op 20 of 21 maart) de dag en de nacht precies even lang zijn en daarmee kosmisch gezien de lente begint. Imbolc kondigt de lente aan, en Ostara lost deze belofte in. Op Ostara zijn alle tegengestelde krachten in evenwicht: dag en nacht, het mannelijke en het vrouwelijke...

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de viering van het begin van de lente vooral gaat over begin van nieuw leven en over vruchtbaarheid. Belangrijk symbool van het nieuwe leven is het ei. Ook de haas verschijnt in deze tijd weer op de velden na zijn winterslaap. Symbolisch staat de haas voor een schepping van de Maangodin, en hij brengt de lente naar ons toe.

* Uitleg naam : Roermond werd in 1130 Ruregemunde genoemd. Het eerste woorddeel verwijst naar de rivier de Roer, die genoemd zou zijn naar een Keltisch-Germaanse watergodin "Rura". Het jaarwiel en de acht jaarfeesten De Kelten vierden de flow van de Aardecyclus door het jaar in acht delen te verdelen. Acht Festivals om de Aarde Moeder te eren, te zingen, te dansen, te reflecteren en samen te komen als community. Deze vieringen stonden in het teken van ‘delen’ en focussen, en het gaf hun structuur aan hun leven. Het Jaarwiel is niet enkel het veranderen van het ene seizoen naar het andere. Naast de seizoensverandering, is er ook een verandering in de energie van de Aarde. Deze energiepatronen hebben invloed op ons allemaal, of we ons er nu bewust van zijn of niet. Door de flow en richting van deze energie te leren begrijpen, kunnen we er in mee bewegen, er mee in harmonie zijn, als ware bewoners van onze planeet Aarde: deelnemend en telkens in verandering op alle niveau's van ons hele wezen en ons 'zijn'. Samhain (31 okt) Yule (21 dec) Imbolc (2 feb) Ostara (21 mrt) Beltane (2 mei) Midzomer (21 juni) Lammas (2 aug) Mabon (21 sep)

Praktische Info:
Ostara viering van 13.00 – 16.00
Jouw investering : €40 (losse workshop te koop in het systeem)