Yoga nidra (ook wf deal)
Donderdag, 24 september • 20:00 - 21:15
test test
Beschrijving
Yoga Nidra (yoga slaap) is een staat van bewustzijn tussen waken en slapen. Het is een toestand waarin het lichaam volledig ontspannen is, en waarbij de beoefenaar systematisch en in toenemende mate bewust wordt van de innerlijke wereld door het volgen van een reeks van mondelinge instructies. Deze bewustzijnstoestand is anders dan de staat die tijdens reguliere meditatie wordt ervaren waarbij de concentratie op één punt wordt gevestigd. Tijdens de yoga nidra blijf de beoefenaar in een toestand van licht teruggetrokkenheid van de vijf zintuigen, waarbij alleen het luisteren actief blijft voor het volgen van de instructies.
Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savassana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga nidra sessie leid Maindrian je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen.