Yin en Yoga Nidra
Donderdag, 2 februari • 19:00 - 20:15
Sylvia Siegmund
Beschrijving
Deze lessen zijn een combinatie van twee meditatieve yoga vormen, gericht op diepe ontspanning.
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga. Je verblijft wat langer in de yogahoudingen, zodat je alle tijd hebt om je grenzen te verkennen en je ruimte op te zoeken. De houdingen die je aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van de gewrichten en het bindweefsel en om de energiebanen (meridianen) in het lichaam te activeren. Je ondersteunt je lichaam, waar nodig, met yoga blokken of kussens, zodat je een zachte strekking ervaart waarin spierspanning kan ontladen.
Door langer in een ontspannen yogahouding te zijn, verzacht het dieperliggende bindweefsel. Hier bevindt zich ook het meridiaanstelsel: een energiesysteem met vertakkingen naar alle organen, door heel je lichaam. Je kunt het zien als een acupressuur-sessie die je jezelf geeft, waarbij je niet alleen je fysieke lichaam in balans brengt, maar ook je gedachten en emoties. Je gebruikt je lichaam niet zozeer om jezelf in een houding te brengen, maar je gebruikt de houding om je lichaam en geest te verkennen.
In het tweede deel van de les volg je een heerlijk ontspannende sessie yoga nidra; "de slaap van de yogi." Je ligt in een ontspannen houding op je mat, met een deken over je heen voor warmte, en een kussentje onder het hoofd voor zachtheid. Je slaapt niet echt maar balanceert op de lijn tussen wakker zijn en slapen. Tijdens Yoga Nidra keer je met je aandacht volledig naar binnen en ontspan je je hele lichaam, waardoor je in de diepere lagen van je bewustzijn komt. In de Yoga Nidra wordt je begeleid door een reis door je lichaam in de vorm van een bodyscan, ademwerk, visualisatie en het zetten van jouw persoonlijke intentie. Alle lagen van het lichaam worden aangesproken; fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch. Door de diepe ontspanning waarin je verkeerd kan spanning losgelaten worden, verwerk je ervaringen en diepliggende indrukken. Je maakt je systeem vrij van opgebouwde stress en patronen.
Yin Yoga en yoga nidra geven je de mogelijkheid om te landen in jezelf. Te vertragen en verzachten, je binnenwereld te betreden en diepere lagen in jezelf te ontdekken.