Zen-Thee ceremonie. Meditatie
Zondag, 22 januari • 14:00 - 16:00
Flevoweg 75, Studio
Eva Geelen-Bal
Ik beoefen nu al 20 jaar Yoga, waarvan 4 jaar Hatha, 8 jaar Raja, 1,5 Critical Alignment, een tijd Ashtanga, ZwangerschapsYoga en nu meer de focus op Raja, Jin en meditatie. De Raja docentenopleiding die ik volgde (2 jaar afgerond), heeft mij dat extra stuk kennis gegeven over: anatomie, bewegingsleer, de achtergronden van Yoga, filosofie en de medicinale uitwerkingen van de houdingen. Zie mijn website www.thegardenofyoga.nl om meer te lezen...
Beschrijving
Een theeceremonie is een moment van ultieme rust. In Japan en China is de theeceremonie dan ook onderdeel van de Zen-meditatierituelen. De Japanners noemen het Ichigo, wat ‘een moment’ of ‘een ontmoeting’ betekent. De theeceremonie wordt ook wel Cha Dao genoemd: The way of Tea.

Het draait hierbij volledig om het creëren van een uniek, onherhaalbaar moment. Deelnemers zetten al hun zintuigen op scherp op dat moment zodat ze het met volledige overgave kunnen meemaken. Een theeceremonie wordt zorgvuldig opgebouwd en voorbereid. Het is de bedoeling dat deelnemers de gehele ceremonie met hun volledig bewustzijn doorlopen. Dat is waar de theeceremonie namelijk om draait: je exclusief concentreren op het huidige moment en zelfs de allerkleinste details van het ritueel opmerken. Vergeet je haast en zorgen even en denk niet meer aan het hiervoor en hierna. NU is wat ertoe doet.

Waarom thee? Temperatuur van thee heeft effect op ons lichaam. Zo is hete groene thee toch verkoelend en heeft een frisse gemberknol een verwarmend effect. In tegenstelling tot groene thee wordt zwarte thee volgens de Chinese geneeskunde beschouwd als verwarmend. In de Chinese geneeskunde worden ook ziektebeelden volgens koud en warm ingedeeld. Heb je last van een ‘koude kwaal’ zoals altijd koude voeten en vingers, dan kan het helpen om een tijdje veel warme voedingsmiddelen of verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en saffraan op je menu te zetten.” Een heerlijke intieme theeceremonie.

Geschikt voor elk niveau.
Meditatie door Eva en thee ceremonie door Linda.

Spreuk:
Tea tempers the spirits and harmonises the mind, dispels lassitude and relieves fatigue, awakens thought and prevents drowsiness, lightens or refreshes the body, and clears the perceptive faculties.”

Geschreven door Lu Yu,geboren 773 CE in de Tang Dynasty. In zijn boek Classic of Tea.