Adem, mantra, meditatie
Vrijdag, 24 maart • 19:00 - 20:30
Gauranga Hontelez
Al vele jaren beoefen ik het zingen, reciteren en bestuderen van mantra’s. Het is een belangrijk onderdeel van mijn spirituele discipline. Het wordt de Yoga van Klank genoemd. Ik werk als life- en spiritueel coach, klanktherapeut en docent-musicus. Daarnaast bouw ik in mijn eigen atelier klanktafels en monochords. Muziek, spiritualiteit en de natuur zijn belangrijk in mijn leven. Ik zong op mijn vijftiende in een jongerenkoor en ben sindsdien blijven zingen, vooral oude muziek, van Gregoriaans tot laat Barok. De natuur heeft me al vroeg in mijn leven eenheidservaringen bezorgd en ik realiseer me pas sinds ik mediteer wat de natuurwandelingen die ik als tiener maakte, mij hebben gebracht: contact met het Absolute. Al die aspecten komen perfect samen in wat ik momenteel doe. Na een carrière als docent en manager in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs presenteerde het Universum aan mij een nieuwe “opdracht”. De ontmoeting met mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva in 2005 speelde daarin een cruciale rol. Hij heeft mij laten ervaren wat het chanten van mantra’s met mensen doet. Niet lang daarna kocht ik mijn eerste Indiase harmonium en niet lang daarna bespeelde ik het op allerlei plaatsen, met vele mensen. Inmiddels verzorg ik er opleidingen mee en importeer ik harmoniums en diverse andere Indase instrumenten.
Beschrijving
Ervaar hoe jij je meditatie kunt verdiepen door je voor te bereiden met ademoefeningen en het zingen van mantra’s.

Mediteren kun je niet “doen”. Net zo min als gaan slapen. Als je gaat slapen tref je voorbereidingen: je poetst je tanden, je kleedt je uit, gaat liggen en doet het licht uit. De slaap moet vervolgens vanzelf intreden. Zo ongeveer is het ook met mediteren. De staat van meditatie kun je niet afdwingen. Wél kun je goede voorbereidingen treffen waardoor je meditatie óf gemakkelijker intreedt en/óf ook dieper wordt. Ademoefeningen en het zingen van mantra’s zijn van die voorbereidende activiteiten.

In deze bijeenkomsten nemen we de tijd om tot onszelf en tot rust te komen. We beginnen met enkele eenvoudige ademhalingsoefeningen die worden gevolgd door het zingen van mantra’s. De -deels- geleide meditatie die daarop volgt maakt gebruik van de effecten van de oefeningen die we daarvoor hebben gedaan. Ontdek het zelf. Het is een heerlijke manier om de werkweek achter je te laten en het weekend tegemoet te treden.