Traumasensitieve bewegingsdag - lichaamsgericht omgaan met trauma en stress
Vrijdag, 4 december • 09:30 - 17:00
Ellen Rabaey
Beschrijving
Trauma laat diepe sporen in het lichaam achter.
Een trauma is een overweldigende gebeurtenis en kan van alles zijn zoals een verlies van een iemand geliefd, gepest worden, het gevoel niet goed genoeg te zijn…
Het lichaam is dan ook de sleutel om de trauma te behandelen. Door stress en trauma wordt ons zenuwstelsel overprikkeld. We komen in een constante fight/flight/freeze modus, dit voorbij het talige deel van het brein, er kunnen moeilijk woorden aan gegeven worden.
Stresshormonen zijn de motor van die reacties. Bij trauma wordt de stressreactie chronisch. Zo kan ook hooggevoeligheid ontstaan. Er kunnen psychosomatische klachten ontstaan, een constant gevoel van onveiligheid, gevoel van angst of boosheid…
Praten helpt niet altijd, daarom is er de weg van het lichaam.
Belangrijk is terug de verbinding met het lichaam herstellen. Het lichaam kalmeren. En terug controle hebben over je lichaam en zo over jezelf.  Daardoor word je minder angstig.
We werken met lichaamsgerichte bewegingstherapieën zoals expressie, yoga, ontspanning, … Om uit de fight/flicht/freeze modus te komen, positieve emoties te gaan ervaren en op een plezierige manier met zichzelf en anderen om te gaan.
 
De dag wordt begeleid door Ellen Rabaey en Jadrana Demoen, uit praktijk Vitaflow.
Ze werken lichaamsgericht met psychosomatische klachten en trauma. Ze hebben een jarenlange ervaring bij het behandelen en ondersteunen van trauma.
Ellen Rabaey is kinesitherapeut, fasciatherapeut en yogadocente en geeft traumasensitieve yoga.
Jadrana Demoen is naast stress- en burno-outcoach ook dans- bewegingstherapeute.