8-Weekse Mindfulness-training (MBSR)
Geannuleerd
Dinsdag, 2 maart • 19:00 - 21:30
Marjanne ter Heurne
Beschrijving
De MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) is een groepstraining en bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een nog nader af te spreken oefendag. Het heeft een afwisselend programma: aandachts-oefeningen, geleide meditaties, lichte bewegingsoefeningen en het met elkaar delen van ervaringen. Niet zozeer inhoudelijk, maar hoe je met situaties omgaat/kunt leren omgaan.

Mindfulness is leven met bewuste aandacht. In ons actieve, soms stressvolle leven, is er behoefte aan rust en ontspanning. Even naar binnen keren, aandacht voor onze interne batterij. Vergelijk het eens met apparaten of een e-bike. De turbostand loslaten, jezelf toestaan om op te laden en verder te kunnen in de eco-stand. En wat kom je dan tegen als je besluit om die eco-stand in te schakelen? Het gaat je dan misschien niet snel genoeg af of je ervaart onrust. Denk je eindelijk even minder (van jezelf) te moeten, dan slaat het piekeren toe.
Herken je dat bij jezelf? Dan kan mindfulness je helpen om met enige afstand naar je gedachten te kijken. Je bent niet je gedachten, je hebt ze alleen maar. En ze gaan weer voorbij. Net als wolken in de lucht, die komen en gaan, ook al zijn het soms donkere wolken. Mindfulness helpt, net als yoga, om je lichaam te voelen. Echter zonder intensieve yogahoudingen.
Je leert bewust te reageren op situaties, en ervaren dat je daarin een keuze hebt. Om niet steeds op de automatische piloot te reageren.
Voelen dat je leeft, in plaats van het gevoel te hebben dat je geleefd wordt!