SPECIAL: XL Psoas & Stress Release
Wachtlijst
Maandag, 1 april • 15:00 - 17:00
Monique van Leeuwen
Als je voor je bij Yoganesh kwam ergens anders yogales volgde zul je merken dat sommige houdingen (asanas) in mijn lessen ontbreken. Mijn yogareis startte in de Ashtanga yoga, een pittige vaste serie houdingen in een straf tempo dat ik toen heerlijk vond (en soms nog wel). Toen ik zover was om een eerste echte opleiding te volgen vond ik Michaelle Edwards op het prachtige Hawaiiaanse eiland Kauai. Met haar YogAlign training leerde ik een heel andere manier van yoga, gebaseerd op de 'klassieke' yoga, maar veel meer gericht op het behouden of terugkrijgen van een gezonde houding. En dus niet jouw lijf aanpassen aan houdingen die eigenlijk helemaal niet zo fijn zijn en als je ze maar vaak genoeg doet soms zelfs klachten geven. Vele opleidingen en leraren verder - heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld waarbij ik nog steeds de YogAlign basisprincipes toepas. Ik noem het functionele yoga. Yoga die voor iedereen anders is en die uitgaat van hoe jouw lijf in elkaar zit. Zodat yoga echt voor iedereen geschikt is; dun, dik, lenig of stijf, sportief of niet, oud en jong, fit en gezond of met een chronische aandoening of ziekte - er is voor iedereen een manier om de lessen te volgen. Een veilige manier van bewegen die je meer flexibiliteit, kracht en energie geeft. Een ' alles-in-een' pakket: krachttraining, ontspanning, houding- en ademtherapie, massage en meditatie tegelijkertijd! Mijn nuchtere zachte intuïtieve aanpak, mijn verre van perfecte lijf en een gezonde dosis humor hielpen al menigeen over een yogadrempel. Ook mensen die dachten dat yoga niet bij hen zou passen. Juist voor hen valt er veel te ontdekken, net als ik dat deed.
Beschrijving
De psoas (lendenspier) heb je vast wel eens horen noemen tijdens een yogales. Deze belangrijke spiergroep loopt van halverwege je rug via je bekken naar het topje van je dijbeen. Deze spiergroep verbindt je romp met je benen en je achterkant met je voorkant.
Hierdoor kun je je heupen draaien, je romp voorover buigen en je benen optrekken als je ligt. De Psoas zorgt ervoor dat je kunt lopen; je trekt je been op met je psoas en laat ‘m vervolgens weer 'vallen'.

Ook is het een reflex-spier, die reageert op de vlucht- vecht- bevries respons van het autonome zenuwstelsel: je buik trekt samen, klaar om de benen te nemen of schrap te zetten. Bij stress spant de psoas aan, om het lichaam in een foetushouding te brengen en zo de vitale buikorganen te beschermen. Chronische stress geeft dus een chronisch gespannen psoas. Daar merk je vooral indirect iets van: het wordt lastiger om je op te richten, je krijgt pijn in je rug of in je lies, je ademhaling verstrakt, en soms kan je gewoonweg geen rust vinden in je lijf.

Een gespannen psoas wordt ook veroorzaak door veel achter een bureau zitten. Zeker nu duidelijk is dat we door het thuiswerken nog meer zitten dan voorheen komt dit vaker voor en veroorzaakt het klachten.

Niet alleen in je rug of bekken maar bijvoorbeeld ook in je buik omdat je organen minder ruimte krijgen. De psoas ligt tegen de nieren en bijnieren aan. De bijnieren reageren vooral op stress. De blaas en darmen liggen voor de psoas. Het is dus niet gek om te bedenken dat een strakke psoas reactie geeft op de organen eromheen. Doordat ze minder ruimte hebben werken ze vaak minder goed.

In deze les gaan we heel bewust spanning in de psoas loslaten, zodat er weer ruimte is voor ontspanning. Het lichaam komt uit de ‘vecht en vlucht’ modus. Het bekken kan makkelijker ontspannen en ook spanningen in nek, bovenrug en schouders kunnen worden losgelaten. Bij het loslaten van spanningen, worden soms ook emotionele blokkades losgelaten.
De psoas wordt daarom ook wel 'spier van de ziel' genoemd.