Critical Alignment Therapie
Maandag, 17 juni • 19:00 - 20:00
Selle Postma
Beschrijving
De critical Alignment therapieles is geschikt voor mensen met rugklachten, of pijnklachten aan de schouders, armen, nek en hoofd. Ook als je met spanningsgerelateerde klachten rondloopt of graag intensief aan je houding wil werken kan je voor deze lessen kiezen.

Visie
Pijnklachten ontstaan soms vrij abrupt, maar hebben meestal een lange aanlooptijd. Door eenzijdige belasting, gecombineerd met stress, beweegt het skelet niet meer overal even soepel. Het gevolg is dat sommige spieren constant aanspannen om je in evenwicht te houden. Deze spieren worden hard (denk aan onderrug en schouders) en zetten het skelet nog vaster. Op andere plaatsen wordt de wervelkolom ter compensatie juist té mobiel. Zo verandert door de jaren heen de vorm van de rug, en de spier- en bewegingspatronen eromheen. Vaak heb je dit niet zo door, tot er een klacht de kop opsteekt.

Methode
De yogalessen zijn bedoeld om je lichaam te leren kennen en zo zélf je klacht te leren begrijpen en behandelen. Hoewel één gerichte oefening al veel verlichting kan bieden, ligt de echte oplossing in een langer traject. Je eerste zoektocht tijdens de lessen zal zijn naar plekken in het lichaam die stijf zijn. Dat is soms best lastig, omdat gebieden waar veel spanning zit, ook minder gevoelig zijn. Specifiek voor Critical Alignment zijn de speciaal ontwikkelde tools die je daarbij helpen.

Vervolgens leer je om binnen de confrontatie met stijfheid je adem rustig en ontspannen te houden, zodat de spanning langzaam losgeweekt kan worden. Zo win je bewegingsvrijheid en kan je skelet weer meer terugvallen in zijn oorspronkelijke vorm. Beweging wordt weer makkelijk doorgegeven en spanning is steeds minder nodig om je overeind te houden. Tenslotte werken we aan het opbouwen van kracht op de juiste plekken, zodat het lichaam niet terugvalt in zijn oude patroon.

In het proces van loslaten van spanning, krijg je ook inzicht in de manier waarop je met stress omgaat. Iedereen die ooit een fysieke klacht heeft gehad, weet dat die klacht zélf ook een enorme bron van spanning is, en dat dat genezing in de weg kan gaan zitten. Tijdens het oefenen heb je de tijd om te bestuderen hoe je met pijn en spanning omgaat en om te kijken of er ook op dat gebied veranderingen mogelijk zijn. Hier kom je dicht bij de bron van spanningsopbouw: hoe ga je om met de lastige situaties in je dagelijks leven?

Traject
In het intake-gesprek proberen we een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van je klacht en je rug. Samen kijken we wat de belangrijkste gebieden zijn om je oefeningen op te richten. Ook zullen we veel uitleggen, zodat je de methode begrijpt.

Plan een intakegesprek in voordat je naar deze les komt!