Elements Yoga: Springtime!
Dinsdag, 26 maart • 18:00 - 19:00
Mariëtte Zabel
Beschrijving
Yoga vanuit de 5 elementen en daaraan gekoppelde fases in de natuur. De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water en hebben elk hun eigen energie volgens de Oosterse leer. Ook al kun je al die fases niet los zien van elkaar en zijn ze continue met elkaar in beweging, in elk seizoen in de natuur is 1 element actiever dan de andere 4. En zo ook in ons. Wij zijn natuur. Maar we staan steeds verder van de natuur af. Van onze eigen natuurlijkheid.

In deze lessen gaan we ons weer verbinden met al die natuurlijke processen in onszelf dmv yogahoudingen.

De houdingen en oefeningen die we doen tijdens de yogales stimuleren en ondersteunen de meridianen en daaraan gekoppelde organen. Vanuit verschillende yogastijlen oefenen we houdingen en gaan we bewegen. Bewust niet vanuit 1 specifieke stroming of vorm. Dat maakt deze yogales vrij, voelend en voedend.

Lente & element hout:
Als je nu buiten in de natuur bent ervaar je waarschijnlijk dat er steeds meer 'kleur' is om je heen. Fris groen blad, knoppen aan takken die dikker worden en op het punt staan te openen, vogels die al vroeg in de ochtend hun flirt & verleidingsliederen fluiten en tjilpen. De wereld om je heen lijkt open te breken. Het element hout staat in deze tijd van het jaar centraal. Een fase van beginnende groei en ontwikkeling. Kijk maar om je heen. In alles wordt met stuwende energie de lente aangekondigd; het daglicht neemt toe, de temperatuur stijgt, de dynamiek in kleur, geur en geluid neemt toe. Alle aandacht gaat letterlijk en figuurlijk naar buiten.

In ons lichaam vallen de energiesystemen lever en galblaas onder het element hout. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. Het gevoel van in de flow zijn. De lever gaat over ruimte kunnen geven aan emoties. Over zowel fysiek als mentaal soepel en flexibel kunnen zijn. De galblaas gaat over de balans tussen denken en voelen, over besluiten kunnen nemen, veerkrachtig zijn.

Olala! De ultieme toestemming dus aan jezelf om in je creatieve levensstroom te stappen en tegelijkertijd periodes van rust en stilte in te blijven lassen; voor de balans. Een tijd van dingen uitproberen waarop je in de winter hebt kunnen broeden. Een beetje spelen en verkennen maar ook doelgericht in actie komen. Wat heb je te delen met de wereld? Wat hou je voor jezelf om eerst van binnenuit te onderzoeken en te doorvoelen? En wat kan er aan lichamelijke en geestelijke rijping vanuit de winterfase getransformeerd worden naar nieuwe scheuten, nieuwe plannen, nieuwe verbintenissen, spontaan bewegen?