Mantra, klank en meditatie
Vrijdag, 21 juni • 19:00 - 20:30
Gauranga Hontelez
Al vele jaren beoefen ik het zingen, reciteren en bestuderen van mantra’s. Het is een belangrijk onderdeel van mijn spirituele discipline. Het wordt de Yoga van Klank genoemd. Ik werk als life- en spiritueel coach, klanktherapeut en docent-musicus. Daarnaast bouw ik in mijn eigen atelier klanktafels en monochords. Muziek, spiritualiteit en de natuur zijn belangrijk in mijn leven. Ik zong op mijn vijftiende in een jongerenkoor en ben sindsdien blijven zingen, vooral oude muziek, van Gregoriaans tot laat Barok. De natuur heeft me al vroeg in mijn leven eenheidservaringen bezorgd en ik realiseer me pas sinds ik mediteer wat de natuurwandelingen die ik als tiener maakte, mij hebben gebracht: contact met het Absolute. Al die aspecten komen perfect samen in wat ik momenteel doe. Na een carrière als docent en manager in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs presenteerde het Universum aan mij een nieuwe “opdracht”. De ontmoeting met mijn spiritueel leraar Sri Vasudeva in 2005 speelde daarin een cruciale rol. Hij heeft mij laten ervaren wat het chanten van mantra’s met mensen doet. Niet lang daarna kocht ik mijn eerste Indiase harmonium en niet lang daarna bespeelde ik het op allerlei plaatsen, met vele mensen. Inmiddels verzorg ik er opleidingen mee en importeer ik harmoniums en diverse andere Indase instrumenten.
Beschrijving
Deze vorm van yoga heet nādayoga: de yoga van klank.

Tot de traditionele yoga behoort ook het werken met de mantra. Mantra's zijn klanken, woorden of korte zinnen die je helpen je gedachten tot rust te brengen of minder prominent te maken. Dat is wanneer "hét" gebeurt. Een rustig hoofd helpt je om zelf rust te vinden en meer tot jezelf te komen.

In deze lessen werken we met klank, mantra's, de stem en de adem. Meestal zitten of liggen we, soms is er iets meer actie en staan we of maken we kleine bewegingen.  De lessen zijn dus veel minder fysiek dan de actieve vormen van yoga en we doen geen yogahoudingen. Het werk is meer innerlijk.  Door het herhalen, soms hardop, soms in stilte, van mantra's breng je jezelf als het ware in een licht meditatieve staat. Je ervaart dat het ruimte schept en je kunt je vrijer en blijer voelen.  Soms moet je wel "ergens doorheen" voordat die ruimte en vrijheid voelbaar worden. Mantra's kunnen je daar uitstekend bij helpen omdat ze je stimuleren om je adem en je stem nadrukkelijk in te zetten. Door dit samen te doen met anderen versterk je elkaar en door het met regelmaat te doen leer je ook hoe je deze oefeningen zelf thuis kunt doen.

De mantra's worden door Gauranga begeleid op het Indiaas harmonium, de tanpura, de gitaar, het monochord en soms door klankschalen en gongs. Al deze instrumenten kunnen ook worden ingezet bij de klankontspanning of klankmeditatie waarmee we iedere sessie afsluiten.

Deze lessen zijn wekelijks op vrijdag om 19:00 uur (met uitzondering van de eerste vrijdag van de maand, dan is er satsang).