Framedrummen kennismaking
Dinsdag, 17 januari • 13:45 - 15:15
Barbara Loen
Mijn naam is Barbara Loen. Geboren en getogen in het westen van het land kwam ik bijna 30 jaar geleden naar deze contreien om voor theaterdocent te studeren. Al tijdens die opleiding onderzocht ik hoe theater vorm kan geven aan een “heilige” ruimte van verbinding. Daarbij was de natuur een grote inspiratiebron. Na het afstuderen nam mijn leven aanvankelijk een onverwachte wending: ik volgde opleidingen voor kruidengeneeskunde en massage, runde geruime tijd een massagepraktijk en werd moeder van twee zoons. Tien jaar geleden kwam ik in aanraking met framedrums. Hun verbindende kracht raakte me diep en werkte aanstekelijk. Mijn oude vak van kunstvakdocent werd wakkergemaakt en ging borrelen! En deze keer in een omgeving waar herkenning was in het gegeven dat het niet gaat om de prestatie, maar de drum een voertuig is voor verbinding. Kunst ja, prestatiedruk nee. Dán ontstaat een veilige en heilige ruimte waarin creativiteit kan stromen en ontmoeting kan plaatsvinden. Het is m’n wens om dat gevoel te faciliteren in de lessen. Daarbij speel en ontdek ik als docent mee met cursisten. Zelf leerde ik het framedrummen bij Irmgard Cottaar en Nora Thiele. Met veel plezier speel ik in trio Saffraan (meditatieve concerten op framedrums) en geef sinds voorjaar 2022 les en sinds september 2022 in Zweiersdal. Daarnaast schrijf en maak ik muzikaal verteltheater waarin de natuur aan het woord komt.
Beschrijving
Framedrummen: speelse en rtimische meditatie

Van 31 januari t/m 4 juli verzorgt Barbara Loen tweewekelijks les op de framedrum.

Framedrums worden wel beschouwd als symbool voor de baarmoeder en hebben een ingetogen karakter. Dat geeft ze een meditatieve kwaliteit, te vergelijken met klankschalen. Zeker als we lang samen eenzelfde ritme blijven spelen. Dat werkt zo krachtig verbindend! Zowel met jezelf, met de Aarde (drummen helpt om stevig op de grond te blijven staan) als met anderen. Het is thuiskomen bij jezelf.
De term framedrum is een verzamelterm voor platte drums of handdrums die over de hele wereld voorkomen als traditioneel muziekinstrument. Ze zijn er dus in diverse soorten, maten en namen. De drums waar we in deze les op spelen komen voornamelijk uit het gebied rond de middellandse zee en het midden-oosten. Ze worden horizontaal bespeeld, naar het hart toe, terwijl je ze draagt of op schoot hebt. Hierdoor gaat de trilling helemaal door je heen terwijl je speelt. Massage voor de cellen!
In deze lessen spelen we zowel oeroude ritmes als moderne. Ook laten we improviserend nieuwe ritmes ontstaan. Inspiratie daarbij is de natuur.
Basistechniek is belangrijk om de drum helder te laten klinken en de energie vrij te laten stromen. Maar de beleving is in deze lessen net zo belangrijk. Daarom is ieder niveau welkom.
Heb je nog nooit een drum vastgehouden? Dan kun je vantevoren individueel instructie krijgen zodat je prettiger mee kunt stromen. De verfijning ontwikkel je dan spelenderwijs.
Aan gevorderde spelers zal ik verfijningstechnieken aanbieden.
Wees welkom om deze bijzondere drumvorm te ontdekken!

NB: de framedrumlessen hebben een afwijkend tarief en zijn alleen te boeken door aanschaf van een apart product. De kosten bedragen 135 euro voor zes lessen.