Kundalini Yoga
Maandag, 17 juni • 11:00 - 12:15
Natasja korda
Altijd ben ik sportief en actief geweest. Voorheen als harldoper-trailrunner en Kungfu beoefenaar en na wat blessures zijn dit Yoga, wandelen en fietsen geworden. Sinds tien jaar beoefen ik nu yoga. Om uit mijn hoofd en meer in mijn lichaam te komen. In eerste instantie was dat Hatha Yoga. Totdat ik middels een workshop kennis maakte met Kundalini Yoga. Ik was meteen enthousiast. De dynamische oefeningen, de prachtige muziek erbij en het zingen van de mantra’s, de ademhalingstechnieken en de meditaties: alles werkt heel goed voor mij. Het stimuleert mij om meer ontspannen en gezonder door het leven te gaan. Inmiddels heb ik de opleiding Kundalini Yoga docent level 1 gedaan, gestart met level 2 en ben ik gepassioneerd deze vorm door aan het geven aan een ieder die hier voor open staat.
Beschrijving
Deze vorm wordt ook wel de yoga van de ervaring genoemd. De oefeningen zijn er op gericht om steeds meer bewustzijn te ervaren in lichaam en geest. In onze maatschappij leven we vaak veel meer vanuit ons hoofd dan vanuit ons hart en ons lichaam. Door Kundaliniyoga te beoefenen open je de chakra’s (energiecentra in je lichaam) en kan je levensenergie weer stromen. Hierdoor word je ontspannener, wordt je bewustzijn vergroot, waardoor je beter bij jezelf kunt blijven en ontwikkel je een neutrale mind.

Bij Kundaliniyoga is het belangrijk om de rug soepel te maken zodat de kundalini energie kan stromen. Deze wordt ook wel symbolisch afgebeeld, als een opgekrulde slang die ligt te sluimeren bij je stuitje. Door alle lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken en mantra’s die we chanten, activeren we deze energie.
We beginnen de les altijd met het bewust worden van ons lichaam, door middel van ademhaling. Daarna zingen we de openingsmantra waarmee we contact maken met ons hogere bewustzijn en alle leraren die ons voor zijn gegaan, bij het beoefenen van deze methode.

Daarna is er een warming up, om met name de onderrug soepel te maken en het lichaam vast klaar te maken voor de kriya, de serie oefeningen die er op het programma staan. Deze kriya kan iedere week verschillendzijn. Het kan gericht zijn op het verbeteren van de weerstand of het loslaten van angst of het versterken van je wilskracht. Een breed scala aan onderwerpen en oefeningen.
Na de warming up, en de kriya, is er een eindontspanning. Belangrijk om te ontspannen, zodat het lichaam kan herstellen en optimaal kan profiteren van de oefeningen.

Na de oefeningen is er een meditatie, deze kan in stilte zijn, door middel van bepaalde ademhaling of door middel van het zingen van een mantra met muziek, met verschillende mudra’s (houding van handen en vingers).