Herstel Yoga Nidra
Maandag, 25 maart • 20:15 - 21:45
Yogaland, Solar Yoga Studio
Brigitta van den Bogert
Beschrijving
Herstel Yoga Nidra: De Kunst van het Ontspannen

Herstel Yoga Nidra is een systematische methode die tot doel heeft volledige ontspanning te bevorderen. Deze zachte vorm van restoratieve yoga reikt diep in ons zenuwstelsel en creëert vertraging en verzachting om tot ontspanning en verstilling te komen. Met ondersteuning van kussens en dekens worden liggende houdingen aangenomen om lichamelijke spanning los te laten, het overprikkeld brein tot rust te brengen en af te sluiten met yoga nidra.

Deze techniek leert je bewust te ontspannen en verlicht pijn door het stimuleren van de hypofyse, wat de vrijlating van pijnonderdrukkende stoffen in de hersenvloeistof bevordert, die het hele centrale zenuwstelsel omringt en onderhoudt.

In Nidra Herstel Yoga wordt de aandacht langs verschillende punten verdeeld over het hele lichaam geroteerd. Dit is vergelijkbaar met de 61 punten in mindfulness, vaak zijn dit gewrichten zoals de pols, elleboog of schouder, en punten boven de wervelkolom, zoals het gebied tussen de wenkbrauwen, keel, hart, navel of onderbuik.

De hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van de nervus vagus.

Deze vorm van yoga is geschikt voor mensen met stressgerelateerde klachten, vrouwen in de overgang, en voor herstel na een blessure of ziekte. Het biedt zachtheid en ontspanning, en leert je door middel van ademhaling ruimte te creëren in gebieden waar spanning wordt vastgehouden. De combinatie van rust in je hoofd en verzachting van je spieren zorgt voor een diepgaande ontspanning. De hele les is een moment van zorgzame aandacht voor jezelf.

Alles wat je tijdens deze les leert, kun je meenemen in je dagelijks leven. Je leert stresssignalen herkennen, tijd nemen voor jezelf, comfortabel zitten en liggen, ontspanning vinden en met mildheid naar jezelf kijken. Zorg ervoor dat je warme kleding en sokken draagt om optimaal comfort te ervaren.