Hatha Yoga
Wachtlijst
Woensdag, 19 juni • 19:00 - 20:15
Mirjam van Iterson
Beschrijving
Hatha yoga is een klassieke en complete yogavorm waarin je werkt aan de beheersing van het lichaam en de adem. Dit doe je door middel van lichaamsoefeningen, die afwisselend dynamisch en statisch zijn.
De fysieke oefeningen bestaan uit staande, zittende, liggende en omgekeerde houdingen en torsies. Door het lichaam volledige bewegingen te laten maken kan de levenskracht vrijelijk stromen. De oefeningen hebben effect op de spieren, gewrichten, organen, klieren en het bindweefsel.
Ademhalingsoefeningen helpen om je te ontspannen en hebben een verruimend effect.
In de houdingen volg je een pad van voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarnemen. Hierbinnen ben je continue bewust en laat je op elke uitademing ontspanning toe.
Op het moment dat een houding goed is uitgelijnd, kan de energie zich ongehinderd bewegen. De oefening voelt op een gegeven moment moeiteloos. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de precisie binnen de houdingen.
Het doel van hatha yoga is het samenbrengen van adem, lichaam en geest, het in contact komen met jezelf en het bereiken van een eenheid.
Hatha is afgeleid van Zon (ha) en Maan (tha). Zon en maan verwijzen naar de energiekanalen, je richt je op het vrijmaken van energie.
Warmte en de kracht van de zon gaan samen met de veel subtielere kwaliteiten van de maan.
Iedereen kan meedoen, welk lichaamstype je ook hebt en je hoeft niet heel lenig te zijn.
Je leert bewegen binnen jouw eigen grenzen, waarin het niet gaat om de prestatie, maar om de innerlijke beleving. Het is belangrijk dat jij de ruimte voelt jezelf te zijn, te voelen wat jouw lichaam je vertelt om daar gericht aandacht aan te besteden.